Výlet do Prahy - IV. B

Blížící se konec školního roku vždycky vyzývá k nějakému výletu. A nejinak tomu bylo i u nás. Vypravili jsme se do našeho hlavního města. Hned v úvodu jsme navštívili Pražský hrad. Prohlédli jsme si důkladně chrám svatého Víta, který je postaven v gotickém slohu. To je téma, které právě ve výuce probíráme. Viděli jsme typická úzká a vysoká okna ve tvaru sepjatých rukou, krásný zdobený portál a také rozličné chrliče. Pak jsme se přesunuli dál k soše svatého Jiří. Naší pozornosti neunikla ani původní vstupní Matyášova brána. Samozřejmě jsme se vyfotili i s hradní stráží. Po odchodu z hradu jsme se ještě na chvilku zastavili u sochy našeho prvního prezidenta Tomáše. G. Masaryka. A to už naše zraky patřily nádhernému výhledu na Prahu. Kochali jsme se pohledem na Petřín, Vyšehrad, chrám svatého Mikuláše a prostě na celé panorama, které se před námi nádherně rozprostíralo. Nasyceni výhledem jsme pokračovali v naší cestě metropolí.

Nerudovou ulicí jsme pomalu scházeli ke Karlovu mostu a cestou si prohlíželi domovní znamení, která dříve nahrazovala popisná čísla. Viděli jsme dům U Raka, dům U Dvou slunců, dům U Labutě a mnoho dalších. A už jsme se ocitli na mostě, dříve zvaném Pražském. Prohlíželi jsme si jeho sochy, dívali se na Národní divadlo a sledovali lodě, které brázdily chladnou vodu Vltavy. Cílem naší cesty bylo Muzeum Karlova mostu. Měli jsme skvělého průvodce, který byl nejen znalý historie, ale i vtipný a zábavný. Prohlídka utekla jako voda a na nás čekala plavba Pražskými Benátkami. Když jsme sestupovali dolů k vodě, otevřel se nám pohled na poslední zachovalý oblouk Juditina mostu. Nastoupili jsme do malé dřevěné loďky a jeli vstříc dalším poznatkům o Praze. Během plavby jsme se dověděli, že Vltavou pluly kdysi voraři, že řeka zamrzala tak, že se na ní mohlo bruslit, že poslední povodeň neponičila Karlův most a mnoho dalších poznatků. Když jsme se pomalu vnořili do Čertovky, vybavil se nám film o chobotničkách. A jaké bylo naše překvapení, když Modrý i Zelená na nás koukali z jedné terasy. Na konci cesty na nás zamával i vodník, který trvale stráží mlýnské kolo. Zamávali jsme Vltavě a naše kroky směřovaly na Staroměstské náměstí. Prohlédli jsme si orloj, popravčí místa z roku 1621, Mariánský sloup, sochu Jana Husa a také poledník, podle něhož se dříve určoval čas.

Nasyceni mnoha informacemi jsme pocítili touhu i po nasycení našich těl. A kde jinde jsme mohli uspokojit naše potřeby než v McDonald‘s. Burgry, hranolky, coca-cola a závěr výletu byl dokonalý. Unavení, ale spokojení na těle i na duši jsme usedli do autobusu a vraceli se domů. Tam už na nás čekali rodiče, kterým jsme hned vyprávěli naše zážitky. A že jich bylo!

                                                                                              žáci IV. B a třídní učitelka

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011