Škola v přírodě 2. část - IV. B

Škola v přírodě může mít různé podoby. Ta naše byla celý jeden den zaměřena na okolní přírodu. Paní ředitelka a současně učitelka Herzánová si pro nás připravila úžasný program. Dopoledne jsme věnovali rybníku a jeho obyvatelům. Formou obří deskové hry jsme poznávali ryby, obojživelníky, hmyz ale i ptactvo, které je jeho nedílnou součástí. Zjistili jsme, čím se jednotliví živočichové živí, jak se vyvíjejí a kdo je jejich největší nepřítel. Řadili jsme jednotlivá vývojová stádia komára, žáby, kachny a třeba i plazů. Ve všech úkolech jsme byli úspěšní. Vyrobili jsme si i obří vážku, kterou si odvezeme domů na památku.

Pak jsme se vybaveni síťkami a nádobkami na odběr materiálu přesunuli k rybníku a začal obrovský výlov. V našich sítích uvízli roztodivní živočichové v různých stádiích vývoje. Zachytili jsme vážku, vodoucha i pulce. Také jsme zmapovali spoustu různých vodních rostlin. Prostě průzkum rybníku se vydařil.

Posilnili jsme se vydatným obědem a lehce změnili téma dne. Nově jsme se začali věnovat obyvatelům místních luk. Na první pohled jsme neviděli vůbec žádného živočicha. Ale jakmile jsme začali smýkat síťkou po květech rostlin, objevil se nám zcela nový svět. Vysavačem jsme nasáli a umístili do mobilních mikroskopů komáry, pavouky, kobylky, mouchy, berušky, škvory a spoustu dalšího hmyzu, který naše oči nebyly schopné registrovat. Teprve teď jsme pochopili, kolik zvířátek uniká naší pozornosti, která žijí v naší bezprostřední blízkosti. My je nevidíme, neregistrujeme, nevnímáme.

Po dnešním dnu budeme mít určitě mnohem lepší vztah k přírodě. Už víme, že život v mnoha podobách je všude kolem nás a že ho musíme chránit. Vždyť každý brouček, každá muška i každý sebemenší živočich mají své nezastupitelné místo.

Zkuste se i vy pořádně rozhlédnout kolem sebe. Uvidíte, že uvidíte.

                                                                                              žáci IV. B a třídní učitelka

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011