Archeologem snadno a rychle - V. B

Náš turistický kroužek je hodně zvídavý. Rád poznává nejen nová místa ale i různé činnosti. Z tohoto důvodu jsme si domluvili setkání ve Staré papírně v Žatci na téma archeologie. Ujal se nás pan magistr Miroslav Černý, který nás zasvětil do tajů tohoto oboru. Nejdříve jsme si společně upřesnili, co vlastně archeologie je, čím se zabývá a kde má svoje místo. Pak už přišlo na řadu povídání třeba o základním archeologickém náčiní, bez kterého se žádný pořádný „lovec“ historie neobejde. Mohli jsme si osahat starou kamennou sekerku a vyzkoušet si, jak se držela a jak se s ní pracovalo. Nevadilo, že nepocházela úplně z doby kamenné, ale že to byla pouze její replika. Každý, kdo si ji vzal do ruky, se hned cítil být silným lovcem a vůdcem tlupy. Rukama nám prošla i kamenná nádoba, která mohla sloužit v pravěké kuchyni. Viděli jsme, že už tehdejší ženy chtěly pracovat s ozdobeným a hezkým kouskem nádobí. Také jsme se dověděli, že údělem pravěkých žen bylo žvýkání kůží, aby byly jemné a dobře se nosily. Tak tuhle aktivitu si ale nikdo vyzkoušet nechtěl.

Pak přišly na řadu praktické věci. Zjistili jsme, že kromě zajímavého hledání a pátrání po věcech z dávných dob přichází na řadu pečlivá identifikace nálezu. K tomu slouží papírové sáčky s předtištěnými kolonkami, které každý archeolog musí vyplnit, aby byl jeho objev správně zařazený, identifikovatelný a kdykoliv dohledatelný. Tak ta poslední činnost by nás asi zrovna moc nebavila, ale chápeme, že je nezbytná.

Následně jsme se přesunuli ke stolkům a začali si vyrábět svoji pravěkou scenérii. Na čtvrtce se nám postupně objevovali lovci pižmoňů a pravěkých sobů, kteří žili na našem území v dávných dobách. Rozhořel se i oheň a kmen si začal porcovat a opékat svůj úlovek. Kolem pobíhali psi a čekali, že jejich pravěcí páníčkové moc neohlodají kosti ulovené zvěře. Každý si vytvořil na čtvrtce jiný příběh, každý byl zajímavý a představoval jinou aktivitu našich předků.

V závěru naší návštěvy jsme si vyzkoušeli i řezání lupínkovou pilkou. Byla to zajímavá práce, kterou by měl archeolog také zvládat, aby dokázal vyřezat třeba pravěkou osadu, zvíře či náčiní proto, abychom my ostatní měli dokonalou představu, jak to tenkrát všechno vypadalo. Odpoledne uteklo příjemně a rychle. Domů jsme si odnášeli nejen naše výrobky, ale i zajímavé informace a poznatky.

                                                                                   Turistický kroužek V. B a třídní učitelka

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011