Letem světem - V. B

Všichni členové našeho turistického kroužku jsou velmi zvídaví a šikovní, proto jsme se rozhodli, že si rozšíříme naše znalosti i z oblasti astronomie. Z tohoto důvodu jsme navštívili Přírodovědné centrum v Žatci.
Na programu jsme měli hned dvě oblasti. Nejdříve jsme se seznámili během Vědy na kouli, jak vznikají sopky a jaká je jejich činnost a s tím ruku v ruce i zemětřesení. Prohlédli jsme si, jak se utvářely jednotlivé kontinenty a jak jejich pohyb ani v dnešní době neustal. Poznali jsme, co jsou tektonické desky a že jejich neustálým putováním se mění tvar pevniny a jsou příčinou právě sopečného působení či zemětřesení a také tzunami. Dozvěděli jsme se, i jak jev zvaný El Niňo, ovlivňuje počasí na celé naší planetě.
V Digitáriu jsme zase viděli jednotlivá souhvězdí, která se nám v noci zjevují nad hlavami. Dokonce jsme se seznámili i s jednou pověstí, která se váže k souhvězdí Vlasy Bereniky. Pak jsme si vysvětlovali, jak světelný smog škodí lidem i zvířatům a jak negativně ovlivňuje i naše biorytmy. Dále jsme prozkoumali podstatu zatmění Slunce i Měsíce. Dokonce se nám podařilo přistát v jeho největším kráteru a vidět okolo něj růžový stín od slunečního záření. Poznatků bylo ovšem mnohem víc. Putování bylo zábavné i naučné.
Dalším naším technickým počinem bylo i vyzkoušení programování a následné ovládání robotka, který měl tvar koule. Někteří z nás ho zvládli provézt bezpečnou cestou tak, aby nenajel na nebezpečnou „minu“. Technické odpoledne se vydařilo a my máme zase o trochu víc znalostí. Navštivte i vy Přírodovědné centrum. Je to zábavné, naučné, zajímavé.

žáci V. B a třídní učitelka

uživatelský obsah - vždy jako první článek!!!

---slider---

error Slider nebyl nalezen.

---sociální sítě---

.

.

.

.

.

.

Kontaktujte nás

Jižní 2777, okres Louny, 438 01 Žatec

+420 415 741 011